Kép

AHICO Everest Expedíció 2007

Törzsadatok:
Ország: Kína
Csúcs: Mount Everest (8850 m)
Mászóstílus: táborláncos
Szervező: EDGE 8000 - Eseményhorizont

Cél:

Az Everest első magyar – palack nélküli – megmászásának megvalósítása volt.

Egyéb cél:

További célként szerepelt alapos dokumentáció készítése – filmezés, fotózás – és a nagyközönség alapos, szakszerű és folyamatos tájékoztatása, többek között az www.expeditions.hu oldalon keresztül.

Útvonal:

Tibeti (északi) normál út. Budapest - (via: Bécs) - Kathmandu (repülő) - Tingri (Tibet; terepjárók) - Everest Alaptábor (5300 m) - Előretolt Alaptábor (6400 m, gyalog, jakokkal) - Északi-nyereg (7000 m) - csúcstámadás - leereszkedés - Kathmandu - Delhi - Budapest (via: Bécs)

Indulás: 2007. 03. 29.
Érkezés: 2007. 06. 01.
Teljes időtartam: 64 nap
Hegyen töltött időtartam: 47 nap
Sikeres expedíció: nem

Eredmények:

Klein Dávid és Várkonyi László 8600 méterig jutnak oxigén nélkül a tibeti normál úton. A csapat tagjai május 21-én, a harmadik magaslati táborukból hajnali 3 óra után valamivel megindultak a csúcs felé. Kevéssel reggel 9 óra előtt 8600 méter magasan jártak. Jó erőben voltak, az oxigénhiány nem befolyásolta jelentősen ítélőképességüket, nem állt elő vészhelyzet. Azt azonban kiszámították, hogy eredeti tempójuk mellett a még 250 méterrel magasabban lévő csúcsot csak a délutáni órákban érnék el. Ilyen későn a csúcsra érni, majd megkezdeni a visszavonulást a legmagasabb – 8300 méteres – tábor felé, különösen oxigénpalack és háttértámogatás nélkül, nem biztonságos és ellenkezett a páros eredetileg lefektetett biztonságtechnikai irányelveivel. Így a visszafordulás mellett döntöttek. A hármas tábort 10 óra után nem sokkal érték el. Klein Dávid ezután levonult a hegyről (a 6400 méteres Előretolt Alaptábort 17:30-kor érte el), Várkonyi László azonban még egy csúcskísérletet elindított május 21-én éjjel, amit azonban feladott 8500 méteren, erős szél és közepes komolyságú fagysérülések miatt május 22-én, a hajnali órákban. Ő május 22-én a koraesti órákban érte el az Előretolt Alaptábort. Seregi Tamás "magashegyi kalandor" a 7000 méteres Északi-nyeregig kísérte az expedíciót.)

Résztvevők:
Név Státusz
Klein Dávid expedíció vezető
Seregi Tamás résztvevő
Várkonyi László résztvevő

Szponzorok

AHICO AIG Life Névadó szponzor
MERKAPT Épületgépészeti Kft. Kiemelt szponzor
Sahara-M Kft. Kiemelt szponzor
Austrian Airlines Társ szponzor
Vista Utazási Iroda Társ szponzor
Tengerszem Társ szponzor