Kép

Everest-challenge Expedíció 2010

Törzsadatok:
Ország: Kína
Csúcs: Mount Everest (8850 m)
Mászóstílus: táborláncos
Szervező: magánszervezés

Cél:

A Mount Everest oxigén nélküli megmászása.

Egyéb cél:

Az expedíció másodlagos célja az adományok gyűjtése azoknak a tengerészgyalogosoknak, akik elestek vagy megsebesültek a harctéren. Az expedíció küldetése, hogy felhívja a figyelmet NavySEAL hazafias tevékenységére és pénzt gyűjtsön az alakulat alapítványa a Warrior Fund javára. Ez hazafias tevékenység végzése során megsérült katonákat segíti, illetve özvegyeiket támogatja.

Útvonal:

nepáli oldal, kereskedelmi expedíciójának tagjaként, de nem a csapat vezetett tagjaival, hanem önállóan tervezték mozgásukat a hegyen.

Indulás: 2010. 04. 01.
Sikeres expedíció: igen

Eredmények:

Május 17-én Ugyan Anita ismét elérte - 7950 métertől oxigénpalackot használva - a Mount Everest csúcsát. „…Május 10-én így egyedül voltam már fent a hegyen, illetve a kettes táborban. Sajnos nagyon szeles idő kezdődött másnaptól, de azért feljebb mentem, viszont másnapra már nem volt hangom, valószínű a hideg széltől. Ez persze nem tűnt nagy tragédiának, így maradtam, de a terv az volt, hogy feljebb menetel után újra vissza alaptábor, de az időjárás előrejelzés szerint viszont egy nagyon rövid ablak jött 16 vagy 17-en, amit ki lehetett volna használni. Az állapotom sajnos egyre rosszabbodott, így hosszas hezitálás után úgy döntöttem, ilyen állapotban nem fog menni oxigénpalack nélkül, mert elég nehezen vettem mar levegőt, iszonyatos köhögés mellett. Végülis, úgy döntöttem, ha mar itt vagyok, oxigénnel felmegyek- Május 17-én fent voltam, bár ugye nem ezt terveztem. Hogyan haltam meg majdnem ezen a nap este: A csúcsról a kettesbe lejöttünk egyből, hárman, Robert C. orvos, illetve Mike. A többi csapattag a négyesben maradt. Ereszkedés után a Lhotse falról már éreztem, hogy nincs valami rendben és nem kapok rendesen levegőt, már köhögni sem tudok, végül sikerült este elérni a kettest. Robert szerint az történhetett, hogy a hideg levegő, a gyulladt torok, az oxigén hiányos állapot miatt összeszűkült a légcsövem. 10 óra körül éreztem, hogy most már nincs elég levegőm, fulladok aztán elájultam. Az elmondások alapján Robert mindent próbált megtenni, kb. 4 óráig tartott mire megint eszméletemnél voltam. Elég szörnyű este volt, mert közben a csapat egyik tagját le kellett menteni a négyes táborba, és kb. este 12 körül bírták lehozni.” – Ugyan Anita

Jelentőség:

Ugyan Anita első magyar nőként már járt a csúcson (2009.május 21.), a Déli nyeregtől oxigént használva újra feljutott a legmagasabbra. Ez volt a negyedik nyolcezrese. A M. E. 4694. elérése, a 257. női elérés.

Résztvevők:
Név Státusz
Ugyan Anita résztvevő
Kenton Cool résztvevő
Dr. Robert Casserley résztvevő
Michael Kobold expedíció vezető

Szponzorok