Kép

Johnnie Walker Annapurna Expedíció 2016

Napló
2016. 03. 20.

Nem akarom tovább feszíteni a húrt: holnap jó eséllyel megtalálnám az alaptábort, de ha nem, az pánikot okozna héthatáron. Tudom, hogy ha felmegyek a folyó túloldalán a 4000 méter feletti gerincre, akkor el tudok csípni majd egy kis mobil jelet. Akkor viszont már le is ereszkedem másnap, hogy pihenjek egyet, és behuppanjak a következő teher helikopterbe.

Döntök: valószínűleg az alaptábor pár kilométeres szomszédságában elengedem a túrát, és nekivágok az útnak visszafelé. Eleinte minden könnyebb, hisz már ismerem az utat. Átkelek a folyón, felkapaszkodom a kövekkel teli vályúban, a füves falon, haránt mozgok a meredek hegyoldalakban és keresztezem a vízeséseket. Tudom, hogy mennyi vízre van szükségem és bőséggel tartalékolok. A lábam inkább csak lefelé kínoz, felfelé egyenletes tempót veszek fel.

Kora délután találok térerőt – kb. ott, ahol számítottam rá – és felhívom Katmandut. Mint kiderül, jól tettem, hogy értesítettem őket, tényleg izgultak.

Magam mögött hagyom a lejtőket, de közben elered a hóesés. Eleinte csak bosszantó, de később igazán nehézzé válik az ösvény azonosítása a hegyoldalban. A csorbát, ahol a havas teknőbe kell átbuknom, csak nagy nehezen találom meg, erős hóesés és gyenge látási viszonyok között. Mit tegyek? Bivakoljak? Még csak délután 5 óra van és ma komolyabb távot akartam megtenni. Az is aggaszt, hogy jó lenne a hágót elérni (a traverz már tudom, hogy reménytelen), hátha tartós lesz a havazás… Végül 6 körül feladom. Nem látok semmit, a szél is tombol és random irányokban kavarja a havat. Átfagyva és a széllel birkózva – közel sem ideális helyen – állítok sátrat.

Az éjjel alig alszom, a vihar tombol, és nagyon hideg van.

Szponzorok

Johnnie Walker Névadó szponzor
Sourcing Hungary Kft. Magyarország Kiemelt szponzor
Vitalpaletta Társ szponzor
REON Digital Társ szponzor
Zajo Társ szponzor
Bodri Pincészet Társ szponzor
G-Shock Társ szponzor