Kép

Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Sisapangma

Törzsadatok:
Ország: Kína
Csúcs: Sisapangma (8027 m)
Mászóstílus: fél alpesi, táborláncos
Szervező: EDGE 8000 - Eseményhorizont

Cél:

A 8027 méter magas főcsúcs első magyar megmászása.

Egyéb cél:

A magyar expedíciós hegymászás komoly utat járt be azóta, hogy 1990-ben egy hazai mászócsapat feljutott a Cso Oju 8201 méteres csúcsára, teljesítve ezzel a magyar hegymászás első „nyolcezresét”. A következő közel három évtizedben sorra születtek a szép hazai eredmények. Mára már csak a Sisapangma, a K2 és az Everest csúcsának palack nélküli elérése hiányzik ahhoz, hogy elmondhassuk: állt fent magyar állampolgár – oxigénpalack használata nélkül – földünk valamennyi „nyolcezresén”, azaz teljesítettük a „Himalája Koronája” néven ismert kihívást. Az Eseményhorizont csapat tagjaként Klein Dávid mászótársával, Suhajda Szilárddal ehhez a rendkívüli küldetéshez szeretne hozzájárulni a következő években. Az idei expedíciót is együtt tervezték, de – mivel Szilárd apai örömök elé néz –, Dávid itthonról idén egyedül indul el. A hegyen viszont szoros együttműködést tervez három olasz és egy bolgár hegymászóval. Suhajda Szilárd elmondta, annak ellenére, hogy a tavaszi expedíciós szezonban itthonról támogatja majd Dávidot, már most új, közös himalájai kalandot tervezgetnek.

Útvonal:

Klein Dávid először Nepálba érkezik, ahol a Mera Peak-en (6476 m) akklimatizálódik, majd április első felében terepjáróval lépi át a kínai határt, hogy aztán gyalogosan érje el április 20-a környékén a Sisapangma alaptáborát. A hegyen a hóviszonyok függvényében dönti majd el, melyik útvonalat választja. A normál útvonala technikailag nem különösebben nehéz, a megmászását mégis bizonytalanná és kockázatossá teszi az előcsúcsról a főcsúcsra átvezető éles és omlásveszélyes hógerinc, ezért Klein Dávid az ún. „Inaki útvonalat” részesíti előnyben. A 2006-ban mászott útvonal az utolsó tábor magasságában átharántol (traverzál) egy párhuzamos gerincre, majd ezen a gerincen haladva közvetlenül éri el a főcsúcsot.

Indulás: 2018. 03. 27.
Érkezés: 2018. 05. 18.
Teljes időtartam: 52 nap
Hegyen töltött időtartam: nap
Sikeres expedíció: nem

Eredmények:

Klein Dávid két olasz mászótársával Mario Vielmoval és Sebastiano Valentinivel május 11-én indultak el felfelé, hogy oxigénpalack nélkül elérjék a 8027 méter magas csúcsot, azonban május 14-én a rosszra fordult időjárás - erős havazás és szél - az alsó hármas táborból (kb. 7100 méter) visszafordulásra kényszerítette a hegyen lévő összes hegymászót. Ebben a tavaszi szezonban senki sem tudta megközelíteni a Sisapangma csúcsát.

Résztvevők:
Név Státusz
Klein Dávid expedíció vezető

Szponzorok

Kalifa Névadó szponzor
DigBuild Kiemelt szponzor
Global Union Kiemelt szponzor
Observer Kft. Társ szponzor
Zajo Társ szponzor