Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Törzsadatok:
Ország: Pakisztán
Csúcs: Broad Peak (8051 m)
Gasherbrum I (8068 m)
K2 (8611 m)
Mászóstílus: alpesi, táborláncos
Szervező: Magyarok a világ nyolcezresein

Cél:

A magyarok azért utaztak júniusban a Karakorum-Himalájába, hogy megmásszák a Gasherbrum I-et (Hidden Peaket), utána pedig a világ legfélelmetesebb – és második legmagasabb – csúcsát, a 8611 méteres K2-t. 

Egyéb cél:

A nagy cél, a K2 megmászása sajnos nem sikerült. Az ok: az egynapi járóföldre lévő Gasherbrum I. megmászása után jelentősen megváltozott az időjárás. 8000 méter felett állandósult a nagyobb szél és a felhősödés, így a 8611 méteres K2- mászásába bele sem fogtak a magyarok. A K2 helyett ugyanakkor sikerült megmászni a szomszédos Broad Peaket, amelynek a csúcsát Erőss Zsolt, Ugyan Anita, Csollány Katalin és Sterczer Hilda érte el augusztus 11-én, eddig szokatlan, alpesi stílusban, táborlánc építése nélkül. Köszönhető a GI-en szerzett akklimatizációnak.

Útvonal:

GI: normál úton (Japán kuloár)

Indulás: 2007. 06. 12.
Érkezés: 2007. 08. 28.
Teljes időtartam: 77 nap
Hegyen töltött időtartam: ? nap
Sikeres expedíció: igen

Eredmények:

Július 16-án útra kelt a csapat, három nap múlva sikerült is 7200 m-en létrehozniuk a 3-as tábort. 20-án hajnalban innen indultak a csúcstámadásra, de 7500 m-en egy vihar miatt visszafordultak. Mécs László és Tarjányi István viszont kivárta a szél elültét, s tovább folytatta az utat a csúcs felé, amit Mécs László helyi idő szerint fél 12-kor el is ért. A csúcsról lejövet Mécs összetalálkozott a szintén felfelé mászó Tarjányi Jánossal, azonban a rohamosan romló idő miatt mindketten lefelé indultak tovább. Ezt az éjszakát még a 3. táborban töltötték, 21-én értek vissza az alaptáborba. Július 26-án indult újra a csúcsra 8 mászó, az alaptáborba Kollár Lajos expedícióvezető, Mécs László és a betegeskedő Csíkos József maradtak. A csapat 28-án hajnal 2-kor indult csúcstámadásra a 3. táborból. Vörös László és Juhász Bálint 7850 m-es magasságból visszafordult, míg Erőss Zsolt, Tarjányi István, Csizmadia Péter, Csollány Katalin, Ugyan Anita és Sterczer Hilda tovább folytatta a mászást és helyi idő szerint 14 órakor el is érték a csúcsot. A hegyen felépített táborokat lebontva 30-án érték el ismét az alaptábort. Az expedíció első célpontját, a Hidden Peaket tehát 11 magyar alpinista közül összesen heten mászták meg nyolc nap alatt. Augusztus 11-én pedig Erőss Zsolt, Ugyan Anita, Csollány Katalin és Sterczer Hilda érték el a Broad Peak csúcsát.

Jelentőség:

A GI-en 2003-ban Erőss Zsolt, Nedeczky Júlia és Klein Dávid próbálkoztak. (Rossz idő miatt eredménytelenül.) A csúcs megmászásával újabb nyolcezressel gazdagodott a magyar expedíciós hegymászás. (Valamint: újabb nyolcezres mászók léptek színre és újból állt nő 8000 méteres csúcson, egyszerre három is!) A magyar hegymászás történetében először sikerült 2 nyolcezrest egy expedíciós időn belül megmászni és a másodikat alpesi stílusban. A Broad Peak első magyar megmászása 2000 –ben Ács Zoltán és Mécs László nevéhez fűződik.

Résztvevők:
Név Státusz
Vörös László résztvevő
Tarjányi István résztvevő
Sterczer Hilda résztvevő
Ugyan Anita résztvevő
Mécs László résztvevő
Juhász Bálint résztvevő
Csollány Katalin résztvevő
Csizmadia Péter résztvevő
Csíkos József résztvevő
Erőss Zsolt technikai vezető
Kollár Lajos expedíció vezető

Szponzorok