Kép

Magyar Mount Everest Expedíció 2002

Törzsadatok:
Ország: Nepál
Csúcs: Mount Everest (8850 m)
Mászóstílus: táborláncos
Szervező: EDGE 8000 - Eseményhorizont

Cél:

A Mount Everest csúcsának elérése, oxigénpalack használata nélkül.

Útvonal:

Tibet felőli „északi normál úton”. Erőss Zsolt a normál nepáli úton ért fel a csúcsra, amely azonban egyáltalán nem volt veszélytelen. A legnehezebb részt az összetöredezett gleccserlépcsőn, a Kumbu jégesésen történő átjutás jelentette.

Indulás: 2002. 04. 01.
Érkezés: 2002. 06. 01.
Teljes időtartam: 61 nap
Hegyen töltött időtartam: 0 nap
Sikeres expedíció: igen

Eredmények:

Erőss Zsolt - első magyar állampolgárként - palackozott oxigént használva elérte a csúcsot. Az első csúcstámadás most is balszerencsésen alakult, május 13-án indultak el először az 5300 méteres alaptáborból a csúcs meghódítására. Május 16-án a hegymászók 8350-8700 méterig jutottak, de kénytelenek voltak visszatérni az alaptáborba. Második alkalommal Erőss Zsolt és Várkonyi László indultak útnak, amikor Erőss Zsolt a Déli-nyeregtől (7950 m) már oxigént is használt, május 25-én első magyar állampolgárként elérte a legmagasabb pontot. Ez volt a 1621. elérése a Mount Everestnek. Várkonyi László kb. 8750 méterig, vagyis a Déli csúcsig ért el oxigénpalack nélkül.

Jelentőség:

Ez az expedíció valósította meg az Everest első magyar megmászását (oxigénpalack használata mellett), ami mérföldkő a hazai hegymászás számára.

Résztvevők:
Név Státusz
Mezey László résztvevő
Ács Zoltán expedíció vezető
Mécs László technikai vezető
Erőss Zsolt résztvevő
Várkonyi László résztvevő

Szponzorok