Kép

Nemzetközi Everest Expedíció 2005

Törzsadatok:
Ország: Nepál
Csúcs: Mount Everest (8850 m)
Mászóstílus: táborláncos
Szervező: EDGE 8000 - Eseményhorizont

Cél:

Az Eseményhorizont égisze alatt, de egy nemzetközi expedíció meghívott, független mászójaként Klein Dávid 2005-ben arra készül, hogy a magyar hegymászás történetében először oxigénpalack használata nélkül érje el Földünk legmagasabb pontját.

Egyéb cél:

Valamennyi expedíció célja, hogy Dávid oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül jusson fel a kiszemelt nyolcezer méter feletti csúcsokra. További célok: Az Everest első magyar – oxigénpalack nélküli – megmászásának teljesítése, a magyar hegymászás gazdagítása újabb nyolcezer méter feletti csúcsokkal. A lehetőségekhez mérten a „sportos” stílus képviselése, azaz alpesi, fél-alpesi megmászások (szemben a hagyományos, nagy logisztikájú expedíciókkal), új útvonalak vagy variánsok megvalósítása, teherhordók és oxigén mellőzése. A magyar hegymászás hírnevének öregbítése, nemzetközi kapcsolatok kiépítése, ápolása. Magas szintű dokumentáció készítése a hegyen: interjúk, fotódokumentáció, internetes jelentések stb. Természetesen legeslegfontosabb „célkitűzés”, hogy az expedíció minden tagja élve, egészségesen hazatérjen!

Útvonal:

nepáli normál úton.

Indulás: 2005. 04. 07.
Érkezés: 2005. 06. 17.
Teljes időtartam: 71 nap
Hegyen töltött időtartam: 38 nap
Sikeres expedíció: nem

Eredmények:

Klein Dávid 8500 méterig jutott a Mount Everesten 2005. június 5-én, amikor egy vihar miatt a visszafordulás mellett döntött. (Egy nemzetközi expedíció tagjaként Klein Dávid 8500 méterig jutott a hegy nepáli normál útján - egy szembevérzés és szaruhártya ödéma miatt oxigénpalackkal - amikor egy vihar és egy csapattársának halála miatt a visszafordulás mellett döntött.)

Jelentőség:

Az expedíció során Klein Dávid 3-szor járt oxigénpalack nélkül a 7250 méteren lévő 3-as táborban, illetve felette.

Résztvevők:
Név Státusz
Klein Dávid résztvevő

Szponzorok

AHICO AIG Life Biztosító Kiemelt szponzor