Kép

Pepsi Max Everest Expedíció 2008

Törzsadatok:
Ország: Nepál
Csúcs: Mount Everest (8850 m)
Mászóstílus: táborláncos
Szervező: EDGE 8000 - Eseményhorizont

Cél:

Az expedíció fő célja, az Everest első magyar – oxigénpalack nélküli – megmászásának teljesítése.

Egyéb cél:

Magas színvonalú dokumentáció készítése a hegyen: filmkészítés, interjúk, fotódokumentáció, internetes jelentések stb. A lehetőségekhez mérten a „sportos” stílus képviselése, teherhordók és oxigén mellőzése. Legeslegfontosabb „célkitűzés”, hogy az expedíció minden tagja élve, egészségesen hazatérjen!

Útvonal:

Nepáli (déli) normál út: az 1953-as első megmászás útvonala. Budapest - Kathmandu (repülő), KTM - Lukla (2870 m, kisrepülő vagy helikopter), Lukla - Alaptábor (1 hetes gyalogtúra), T1: 6000 m (a Khumbu-jégesés teteje), T2: 6400 m (a Khumbu-gleccser hógyűjtő medencéjének jobb partja), T3: 7300 m (a Lhotse fal közepe), T4: 8000 m (a Déli-nyereg)

Indulás: 2008. 03. 28.
Érkezés: 2008. 05. 31.
Teljes időtartam: 64 nap
Hegyen töltött időtartam: 50 nap
Sikeres expedíció: nem

Eredmények:

Politikai okok miatt kevés idő jutott az akklimatizációra, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy végül mindketten a visszafordulás mellett döntsenek. A kínai kormány több külföldi expedíciót kitiltott az északi oldalról, ezért kellett az útvonalat az utolsó pillanatban változtatni, viszont ezen az oldalon is komoly korlátozásokat vezetett be a nepáli kormány. Május 10-ig csak az Előretolt Alaptáborig mászhattak fel, oda is jelentős késleltetés után. Mindezek után a közelgő monszun sem járult hozzá a sikeres expedícióhoz. A hegyen töltött 50 napból 16 volt korlátozás nélküli, csupán ennyit tölthettek hegymászással. Dávid a tüdőgyulladással, László torokfájással és intenzív köhögéssel küzdve, bár különböző napokon, de 7950 méterig jutottak.

Résztvevők:
Név Státusz
Vida Sándor fotós
Géczy Dávid fotós
Klein Dávid expedíció vezető
Várkonyi László résztvevő

Szponzorok

Pepsi Max Névadó szponzor
SHL Hungary Kft. Kiemelt szponzor
Tengerszem Sportbolt Társ szponzor
Nemzeti Sporthivatal Társ szponzor
Gold's Gym Társ szponzor
STA Travel Társ szponzor
VISTA Utazási Iroda Társ szponzor
Hamu és Gyémánt Társ szponzor
Austrian Airlines Társ szponzor