Kép

SPAR Everest Expedició 2014

Napló
2014. 04. 19.

Reggel megérkeznek a jakok. De nem elegen. A délelőtt folyamán néha belehallgatok a nepáliak, az összekötő tiszt és a hajcsárok élénk vitájába. Bár egy szót se értek az egészből, azért nem nehéz dekódolni a testbeszédet: egy hajcsár felemel egy csomagot – nyögések közepette és szenvedő arckifejezéssel – majd fejcsóválva ledobja a motyót és szaporán beszélni kezd. Ezután egy sherpa következik: felkapja a csomagot, mint egy pihét és ő is hadar egy kicsit. A tiszt rendszerint a békebíró szerepét tölti be.
Közben nekem is elég sok dolgom van. A rádiót programozom, fényképezek, a holnapi felmenet előkészületeit intézem, latolgatom a lehetőségeket.

A terv a következő: elvileg az első kör célja csak az előretolt alaptábor elérése lenne, de az eddigi eredményeim mérsékelt optimizmusra adnak okot. Holnap felmegyek a köztes táborba (kb. 5800 m) és ott alszom. (Ez várhatóan nem lesz könnyű vagy kellemes éjszaka.) Másnap folytatom az utam a 6400 méteres ABC-be (Előretolt Alaptábor). Sok függ attól, hogy ezt a szakaszt milyen tempóban teszem meg, és hogy érzem majd magam. Az itt eltöltött éjszaka garantáltan az eddigi legkeményebb lesz. Másnap valószínűleg fent maradok ABC-ben és – egy újabb nehéz éjszaka után – ha az állapotom nem romlik rohamosan, az időjárás is kegyes, stb. lehet, hogy megpróbálkozom már 23-án az első tábor elérésével. (7000 m.) Meglátjuk.

Közben műholdas telefonon beszéltem Edinával, aki már tűkön ül, és várja Tingriben a terepjárót, ami visszahozza BC-be (Alaptábor). Az értékei nagyon jók. Én délután, miután minden munkámmal végeztem, lemegyek a sátorvárosig, hogy ott várjam be Edinát és együtt menjünk fel a barlanghoz egy áldó szertartásra. (Illetlenség lenne e nélkül elindulnom a hegyen.)

Befut Edina. Ő úgy tervezi, hogy az én első köröm alatt a többi mászó ritmusát követve az alaptábor és az előretolt alaptábor között akklimatizálódik, hogy később feljebb jöhessen majd. A puját követően felvitetjük magunkat BC-be. Mire megérkezünk, hóvihar tombol és az orrunkig se látunk. Remélem, holnapra alább hagy…

Klein Dávid

Szponzorok

SPAR Magyarország Kft. Névadó szponzor

További támogatóink: