Hír

Az „Év mászása 2016”

2017-04-05 20:17:53

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség idén is a Banff Hegyifilm Fesztivál első estéjén, április 4-én a Corvin Moziban adta át az „Év mászása 2016” pályázat díjait.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség idén is a Banff Hegyifilm Fesztiválon, adta át az „Év mászása 2016” pályázat díjait, ezzel ismerve el az elmúlt év legjobb sportteljesítményeit nyújtó magyar hegy- és sziklamászóit. Az „Év mászása ” pályázat célja: hogy népszerűsítse a sziklamászást, teljesítményi szempontok alapján motiválja, kiemelje és bemutassa azokat a sziklamászókat, akik az adott évben szakmai és egyéb szempontokból a legjobb sportteljesítményt érték el, továbbá hozzájáruljon teljesítményükhöz, segítse fejlődésüket.

Kategóriák: 

  • - Hegymászás kategória: alpesi, vagy expedíciós stílusban történő, akár vegyes mászótechnikát is igénylő csúcsok megmászása.
  • - Boulder kategória: jellemzően pár méteres magasságig (kb. 3-15 m) történő, max. boulder szivaccsal (crashpad) és/vagy fogóemberrel (spotter) biztosított (kötél nélküli) megmászás.
  • - Sportmászás kategória: jól biztosított, egy kötélhosszas útvonalak megmászása.
  • - Nagyfalas és tradmászás kategória: egy (trad), vagy több kötélhosszas (nagyfalas) útvonalak megmászása, akár saját elhelyezésű köztesek használatával.

Hegymászás kategóriában Klein Dávid érdemelte ki a díjat. Dávid tavaly oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül, első magyarként állt a 8091 méter magas Annapurna csúcsán. Dávid a díjátadó estéjén, április 4-én nem lehetett jelen a Corvin Moziban, mert éppen elkezdődött a legújabb expedíciója (Magyar Everest Expedíció 2017), ezért a díjat Katmanduban Suhajda Szilárd, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség szakreferense adta át.

Videó a díjátadásról