Hír

Expedíció a Mount Everestre

2016-11-22 10:07:35

Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 28-án indul a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Mount Everest 8848 méter magas csúcsának oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

A Föld legmagasabb pontján még nem állt magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, ezért a tavasszal induló expedíció különlegessége, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyar hegymászók, akik oxigénpalack használata nélkül érhetik el a Mount Everest csúcsát.

Az úgynevezett „tiszta”, azaz palack nélküli hegymászás óriási kihívás és kiemelkedő teljesítmény: bár napjainkig a csúcsot hozzávetőleg hétezerszer érték már el, a csúcsmászásoknak csak 2,8%-a született palack nélkül. Az expedíció várható hossza 2,5 hónap lesz.

Az expedíció további érdekessége, hogy első szakaszához – az úgynevezett „megközelítéshez”, melynek során a résztvevők Nepál fővárosából, Katmanduból kiindulva elérik az Everest alaptáborát – több hazai híresség is csatlakozik. Ők kísérik majd el Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot, miközben 2840 méterről indulva gyalogszerrel, egy hét alatt elérik 5344 méteren kialakítandó alaptáborukat. A túracsapat küldetésének érzi, hogy felhívja a figyelmet a természet szeretetének fontosságára, a hegyek szépségére és a környezet sérülékenységére.

Az expedíció managere – Stefano Favaro – sikeres üzletember, aki 2007-ben már adott egy világbajnokot Magyarországnak Talmácsi Gábor személyében, és most, 2017-ben reményeink szerint az általa menedzselt expedíció hegymászói megmásszák a Mount Everestet, Földünk legmagasabb csúcsát oxigénpalack használata nélkül.

Klein Dávid: "Kapcsolatom viharos a Mount Everesttel. 2014-ben 150 méter hiányzott a csúcsig, ezért a következő hónapokban szeretném a csúcsra jutás esélyét maximalizálni: a legfontosabb feladatom, hogy fizikailag és mentálisan is alaposan felkészüljek."

"A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is.” – Suhajda Szilárd.

 

Az expedíció Facebook oldala

Az expedíció Instagram oldala