Hír

Két expedíció is indul 2018-ban

2018-02-15 09:49:35

2018-tavaszán két magyar expedíció is indul Budapestről. Klein Dávid a 8027 méter magas Sisapangma, Varga Csaba pedig a 8586 méter magas Kancsendzönga csúcsára szeretne feljutni.

Klein Dávid – a Kalifa Sisapangma Expedíció keretében –, márciusban indul útnak, hogy teljesítse a hegy 8027 méteres főcsúcsának oxigénpalack nélküli megmászását.

A Kalifa Sisapangma Expedícióra a Himalája-hegység tavaszi mászószezonjában kerül sor. Klein Dávid először Nepálba érkezik, ahol a Mera Peak-en (6476 m) akklimatizálódik, majd április első felében terepjáróval lépi át a kínai határt, hogy aztán gyalogosan érje el április 20-a környékén a Sisapangma alaptáborát. A hegyen a hóviszonyok függvényében dönti majd el, melyik útvonalat választja. A normál útvonala technikailag nem különösebben nehéz, a megmászását mégis bizonytalanná és kockázatossá teszi az előcsúcsról a főcsúcsra átvezető éles és omlásveszélyes hógerinc, ezért Klein Dávid az ún. „Inaki útvonalat” részesíti előnyben. A 2006-ban mászott útvonal az utolsó tábor magasságában átharántol (traverzál) egy párhuzamos gerincre, majd ezen a gerincen haladva közvetlenül éri el a főcsúcsot.  Az expedíció nagyjából 2,5 hónapot vesz majd igénybe. Klein Dávid magashegyi teherhordókat nem alkalmaz és nem használ majd oxigénpalackot.

A február 14-én tartott sajtóreggelin nemcsak a Kalifa Sisapangma Expedíció mutatkozott be. Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó is bejelentette: áprilisban a Kancsendzöngára indul. Expedíciójának céljait így foglalta össze: szeretné elérni a csúcsot, épségben visszatérni onnan és emléktábla elhelyezésével tisztelegni az öt éve elhunyt Erőss Zsolt és Kiss Péter előtt. Klein Dávid jelképesen egy Himalája Koronája zászlóval, valamint egy sátorral kívánt sok szerencsét tervéhez. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke, Kandrács Ildikó sok sikert kívánt mindkét tavaszi expedícióhoz és a szövetségi zászló átadása közben hangsúlyozta: ne csak felvigyék, hanem haza is hozzák azokat.

A magyar expedíciós hegymászás komoly utat járt be azóta, hogy 1990-ben egy hazai mászócsapat feljutott a Cso Oju 8201 méteres csúcsára, teljesítve ezzel a magyar hegymászás első „nyolcezresét”. A következő közel három évtizedben sorra születtek a szép hazai eredmények. Mára már csak a Sisapangma, a K2 és az Everest csúcsának palack nélküli elérése hiányzik ahhoz, hogy elmondhassuk: állt fent magyar állampolgár – oxigénpalack használata nélkül – földünk valamennyi „nyolcezresén”, azaz teljesítettük a „Himalája Koronája” néven ismert kihívást. Az Eseményhorizont csapat tagjaként Klein Dávid mászótársával, Suhajda Szilárddal ehhez a rendkívüli küldetéshez szeretne hozzájárulni a következő években. Az idei expedíciót is együtt tervezték, de – mivel Szilárd apai örömök elé néz –, Dávid itthonról idén egyedül indul el. A hegyen viszont szoros együttműködést tervez három olasz és egy bolgár hegymászóval. Suhajda Szilárd elmondta, annak ellenére, hogy a tavaszi expedíciós szezonban itthonról támogatja majd Dávidot, már most új, közös himalájai kalandot tervezgetnek.

A 8027 méteres Sisapangma a Föld 14. legmagasabb hegycsúcsa. A csúcs elérésével a mai napig négy magyar expedíció próbálkozott, legutóbb 2013-ban Lesták Erzsébet ért fel a 8008 méter magas Central Peak néven ismert előcsúcsra, ahonnan a rosszabbra fordult időjárás és a nagy hó miatt nem vállalta a kitett gerincen való átkelést a főcsúcsra.

Kedves Szerkesztők, Újságírók! Dávid mostani expedíciója sem valósulhatna meg a támogatók hozzájárulása nélkül. Mivel a névadó támogatónk a Kalifa, kérjük, hogy beszámolóikban az expedícióra annak teljes nevével, KALIFA SISAPANGMA EXPEDÍCIÓként hivatkozzanak!

 

(Fotó: MTI)