Hír

Klein Dávid a Mera Peak csúcsán

2018-04-10 13:16:54

Sikerrel zárult a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma elő-akklimatizációs túrája.

Az egyik legismertebb magyar hegymászó, Klein Dávid 2018. március 27-én indult el Budapestről, hogy a tavaszi mászószezonban oxigénpalack használata nélkül érje el a 8027 méter magas Sisapangma főcsúcsát.

Érdekessége a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma küldetésnek, hogy Klein Dávid a tibeti expedíció megkezdése előtt egy másik hegyen, a 6476 méter magas Mera Peaken készítette fel a szervezetét az oxigénhiányos környezetre. A Sisapangma a magas és kietlen Tibeti-fensíkon található, ezért a járműves megközelítés miatt nincs mód megfelelő akklimatizációra, így szükséges az előzetes túra, amellyel Dávid maximális akklimatizációs profitra tett szert minimális erőnléti veszteségek mellett. Erre a trekkingre kísérte el Dávidot a Kalifa Csapat egy másik tagja, Deminger Péter, aki saját bőrén tapasztalhatta meg az egyre növekvő magasságban a folyamatosan csökkenő oxigén szervezetre tett hatásait.

A trekking-csapat március 31-én a hajnali órákban indult el Katmanduból (1300 m) Luklába. A luklai (2850 m) landolásnál  a Csapat a szokásos izgalmakat élhette át a hírhedten rövid és lejtős leszállópályán. A hajmeresztő leszállás után továbbindultak a Solo-Khumbu régióban a serpák földjén, rododendron erdőkön át a hegygerinc tövében található Csutang (Chhutenga 3570 m) nevű kis faluba. Másnap innen folyamatos emelkedés után érték el a 4670 méteren lévő Zatrwa La hágót, az átkelés után pedig leereszkedtek a hegyoldalban lévő Csetra (Chetarwa) faluba, 4200 méterre. A lemenetelt nehezítette, hogy csúszós, jegesedő hó takarta a szakadék szélét, amelyen gyalogoltak. Április 2-án továbbmentek Khote-ba, ahol 3580 méteren ismét oxigéndús környezetben pihenhettek. Innen április 3-án a trekkinget már csak Dávid folytatta, aki folyamatos emelkedéssel, jó tempóban elérte Tangnag (4358 m) falut, szerdán pedig megérkezett a Mera Peak előtti utolsó állomására, Khare-ba (5040 m), ahová erős emelkedés mellett sziklagörgetegeken és morénák között vezetett az útja. Innen egy nap pihenő után haladt tovább a hegy 5800 méteren fekvő magaslati táborába, ahonnan szombat hajnalban kezdte meg a csúcsmászást. Dávid jó ütemben, öt óra alatt elérte a 6476 méteres magasságot. „Ma reggel 9-kor elértem a Mera Peak csúcsát. Nagyon szép volt az idő, fantasztikus panoráma. A mászás fárasztó volt, de jól ment. Khare-ban alszom. Remek akklimatizáció volt ez a Sisa előtt.” – mondta Dávid.

Dávid miután levonult a hegyről visszatér majd Katmanduba, és néhány nap elteltével innen indul tovább terepjáróval a kínai határ felé, a Sisapangma 5400 méteres alaptáborát végül kétnapos meneteléssel éri el, ahol folyatja az akklimatizációt. Dávid idén is oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog majd a hegyen.  

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma jelentőségét az adja, hogy ennek a „nyolcezres” főcsúcsán még nem állt magyar állampolgár, bár a csúcs elérésével már több magyar próbálkozott. A Sisapangma a Föld 14. legmagasabb hegycsúcsa, 8027 méteres magas. A főcsúcs elérése – a veszedelmes és nehéz gerincátmenet miatt – kitüntetett helyet biztosít számára a nyolcezresek között.