Hír

Klein Dávid elindult a csúcsra

2017-05-25 18:15:24

Klein Dávid ma a 7200 méteren lévő hármas táborból kevesebb mint 10 óra mászás után napközben megérkezett a kb. 8000 méter magasságban felállított négyesbe, ahonnan néhány óra pihenés után – a két filmes serpával együtt – itthoni idő szerint 16:45-kor továbbindult a Mount Everest csúcsára, hogy a magyarok közül elsőként oxigénpalack használata nélkül érjen fel a világ legmagasabb pontjára.

Dávid a nap folyamán jól érezte magát, bár az időjárás most sem volt kegyes hozzá, és mivel tapasztalt és megfontolt hegymászó, a Déli-nyeregben tomboló legalább 60 km/órás szél visszatartotta attól, hogy hamarabb elinduljon a csúcs irányába. Török Edina alaptábor-vezető, Suhajda Szilárd hegymászótársa és barátja, valamint a Magyar Everest Expedíció 2017 managere, Stefano Favaro az alaptáborból tanácsaikkal segítik az expedíciót, akik szintén egyetértettek a várakozással.

„Tudom, hogy az elmúlt két hónapban voltak pillanatok, amikor sok erőt és segítséget tudtam Neki adni, ezért nehéz most idelent! Ott lenne a helyem! Furcsa most így, rádión keresztül… Ma délután elérte a négyes tábort. Jó a hangja, ereje teljében van – készen áll! El sem tudom mondani, mennyire büszke vagyok Rá! Szinte beleremegek minden szóba, amit az éteren keresztül hallok! Izgatott vagyok, hittel és reménnyel teli: majd’ megfulladok a köhögéstől, de folyamatosan a Hegyet kémlelem és minden energiámmal Dávidra gondolok! Edina már berendezkedett az éjszakára, hamarosan én is csatlakozom! Odafent egy másik világ! Majdnem tíz év története. Dávid! Bocsáss meg nekem, hogy nem vagyok ott! De Veled vagyunk így is! Minden órában és minden percben! Tarts ki, érd el a célod, éld meg az álmot és gyere vissza! Ne feledd: van egy másik életed is, ahol haza várnak és szeretnek Téged! Idelent a másik valóság: maga az Élet! Még sok dolgod van! Vigyázz magadra, Barátom!” – írta Szilárd.

A szél mérséklődött, ezért nepáli idő szerint 20:30-kor szólt bele Dávid boldogan a rádióba az alaptáborban drukkoló csapattársainak: „INDULUNK!”. Dávid várhatóan holnap napközben ér fel 8848 méter magasra.

Az expedíció kiemelt stratégiai támogatója az RTL Klub, amelynek köszönhetően a Fókusz két stábtagja a helyszínen, a Mount Everest déli oldalának 5344 méter magasan fekvő alaptáborában tartózkodik. Friss hírek az RTL Klub honlapján és az éjszaka történései az RTL Reggeli című műsorában várhatók.