Hír

Lezárult a Kalifa Himalája Expedíció 2018

2018-08-06 11:39:09

Közel 130 nap és két nyolcezres expedíció után véget ért a Kalifa Himalája Expedíció 2018. Klein Dávid és Suhajda Szilárd augusztus 4-én megérkeztek Magyarországra.

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 hivatalos kezdete óta négy hónap telt el. Klein Dávid március 27-én szállt repülőre a Himalája felé, célja a 8027 méter magas Sisapangma főcsúcsának megmászása volt, oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Az expedíció során Boyan Petrov, kiváló bolgár hegymászó halála megviselte a Csapatot, hiszen Katmanduban még közös csúcsmászást terveztek Dáviddal és két olasz honfitársukkal, Mario Vielmoval és Sebastiano Valentinivel. A sikertelen mentőakciót követően a kínai hatóság lezárta a hegyet és a mászóknak el kellett hagyniuk az alaptábort. Valódi csúcsmászásra így nem kerülhetett sor, hiszen az egyetlen lehetséges alkalommal, amikor Dávid és olasz társai elindulhattak a csúcs felé, erőteljes vihar zavarta le őket a hegyről. Dávid ekkor úgy fogalmazott, örül, hogy egyáltalán élve le tudtak jutni az alaptáborba.

Mindezek után Dávid kis pihenés után átrepült Pakisztán fővárosába, ahol június 8-án találkoztak Suhajda Szilárddal, így kezdetét vette a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Gasherbrum I és II. Ennek a két hegynek a megmászása Szilárd nagy álma volt. Június 19-én már az alaptáborban voltak, és közel egy hónap elteltével, július 15-én indultak az első csúcsmászásra. A helyiek szerint 20 éve nem látott hómennyiség volt az oka, hogy az érkezés és az első próbálkozás között ennyi időnek kellett eltelnie. A Gasherbrum felsőbb régióiban azonban a havazás és a kemény szél uralta az időjárást. Ez a régióra nézve általában igaz volt, így sok baleset történt és sajnos sok életet is követelt a Karakorum hegyvilága a 2018-as nyári szezonban. A következő, július 22-én indított felmenetel során Klein Dávid és Suhajda Szilárd 6500 méteres magasságig, a 2-es táborig másztak fel. Ekkor is bebizonyosodott, hogy a Gasherbrum I felsőbb régióiban továbbra is veszélyesen nagy mennyiségű friss hóval néznének szembe a hegymászók. Ráadásul az alaptábort és az 1-es tábort összekötő, hasadékokkal sűrűn felszabdalt Gasherbrum-gleccseren kialakított útvonal is kezdett nyomtalanul eltűnni. Az időjárás itt is eldöntötte az expedíció sorsát, a hegymászóknak le kellett vonulniuk a hegyről.

Dávid és Szilárd augusztus 4-én érkeztek meg épségben Budapestre.   

(Forrás: Kalifa Himalája Expedíció 2018)