Hír

Pakisztánban újabb magyar expedíció

2018-06-18 16:36:26

Klein Dávid és Suhajda Szilárd a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Gasherbrum I és II keretében újabb közös kalandra indultak.

A hegymászóknak plusz erőt adott a találkozás, hiszen összeszokott mászótársakként nagy előnyt jelent nekik, hogy újra segíthetik egymást a hegyen.

Klein Dávid, aki a viharos időjárás miatt meghiúsult Sisapangma-expedíció után Nepálban maradt, május második felében, illetve június elején már a környező hegyekben edzette magát. Fizikailag és mentálisan egyaránt készült az új megmérettetésre, hiszen ő is elhatározta, hogy a nyári szezonban feljut a Hidden Peak (Gasherbrum I) csúcsára. Klein Dávid a Gasherbrum II-t 2003-ban már megmászta oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. 
A 8080 méteres Hidden Peak és a 8035 méteres Gasherbrum II a világ 11. és 13. legmagasabb csúcsa. Bár mindkettőt mászták már meg magyarok, egy expedíció keretében még nem sikerült magyar hegymászónak elérnie mind a két csúcsot. Mivel a Gasherbrum I és II alaptábora és egyes tábora is azonos, Suhajda Szilárd elsődleges terve, hogy a Hidden Peak megmászása után nem a közös alaptáborig, csupán az egyes táborig ereszkedik, innen folytatva a mászást a Gasherbrum II csúcsa felé. 
A két hegymászó Iszlámábádban találkozott június 8-án, onnan már együtt indultak tovább repülővel Skardu felé, ahol többek között mászóengedélyeiket is kiváltották. Június 12-én a tervek szerint haladva érték el Askole faluját terepjáróval, innen indultak tovább gyalog, ezzel kezdetét vette a Gasherbrum alaptábori trekking. Az alaptábort várhatóan június 19-én érik majd el.