Hír

Sikeres első akklimatizációs kör

2018-05-01 21:07:02

Klein Dávid március 27-én indult a Liszt Ferenc repülőtérről a Himalája felé. Célja, hogy a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma keretén belül első magyarként érje el a Sisapangma 8027 méteres főcsúcsát, pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Dávid a 6476 méteres Mera Peak megmászása után, a sikeres elő-akklimatizációs trekkinget követően, április 20-án érte el a Sisapangma alaptáborát, amelyet a szokásosnál feljebb, 5634 méteren építettek ki.

Taktikai megbeszélések után realizálódott, hogy a hegyen tartózkodó kevesek közül Dávid két ismerős olasz hegymászó, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo társaságában fog mozogni a Sisapangmán. A hegymászóknak nincs könnyű dolguk, hiszen a „népszerűbb 8000-esekkel” ellentétben, ahol az egymást váltó kereskedelmi expedíciók fizetett munkásai építik ki az útvonalakat, a Sisapangmán kizárólag magukra számíthatnak. Összehasonlításként érdemes az Everestet alapul venni, ahol akár 1500 ember is összegyűlhet a hegyen, míg a Sisapangma csúcsát idén tavasszal nagyságrendileg 25-en célozták meg.

Ez pedig egyenes arányban van az egy emberre eső feladatok növekedésével. Klein Dávid és a két olasz hegymászó maguk vágják az utat az akár derékig érő hóban és a kötelek lefektetésével is csupán magukra számíthatnak. „Ég és föld a különbség” – ahogy Dávid Magyarországról szurkoló mászótársa és barátja, Suhajda Szilárd fogalmazott, aki gyermeke születése miatt idén nem tarthatott Dáviddal.

Klein Dávid és a két olasz hármasa április 26-án indult el az első akklimatizációs körre. Az első éjszakát átmeneti táborban töltötték a fiúk, körülbelül 6000 méteren. Április 27-én erős széllel dacolva értek fel a 6400 méteren lévő 1-es táborba, ahol szintén eltöltöttek egy akklimatizációs éjszakát. Április 28-án pedig szerencsésen túljutottak az első, rizikós helyzeten is:

„Egyszerre rántást érzek és hallom Mario kiáltását. Miközben hasra vetem magam, meg is fordulok, hogy lássam, mi a helyzet. Átgyalogoltam egy betemetett, kb. 20 méter mély hasadékon, ami – akármilyen valószínűtlen is – alattam nem, de Marió alatt beszakadt. Mariónak csak a válla és a feje látszott ki, a kötél pedig V alakban meghajlott Seba, Marió és köztem.” – mesélte Dávid. Mario Vielmo gond nélkül ki tudott keveredni a hasadékból, köszönhetően az odafigyelésnek. Dávid beszámolója szerint ugyanis erősen havazik, aminek következtében a nagy mennyiségű friss hó elrejti a hasadékokat, „alatomos a terep” – ahogy Dávid fogalmazott, ezért már az út elején „kötélre vették egymást” az olaszokkal. 

A fiúk még aznap, április 28-án, jó erőben értek vissza az alaptáborba, teljesítve az első akklimatizációs kört, amelyet valószínűleg még egy követ majd a csúcsmászás időszaka előtt. Most néhány napos alaptábori pihenőnap következik.