Hír

Véget ért a Magyar Everest Expedíció 2017

2017-06-09 03:30:52

A Magyar Everest Expedíció 2017 hetvenhárom nappal az indulás után lezárult. A csapat tagjai, Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók, valamint Török Edina alaptábor-vezető június 8-án épségben és egészségesen megérkeztek Budapestre.

Az RTL KLUB kiemelt támogatásával Klein Dávid és Suhajda Szilárd a Magyar Everest Expedíció 2017 keretén belül március 27-én indultak a Liszt Ferenc repülőtérről, hogy a Föld legmagasabb csúcsát (8848 m) oxigénpalack nélkül elérjék, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében. Az expedíció ún. megközelítés szakaszában, mely Budapesttől Nepál fővárosán, Katmandun át egészen az alaptáborig tartott, több hazai híresség kísérte el a hegymászókat. Lilu, az RTL Magyarország műsorvezetője, Száraz Dénes színész, Geszti Péter előadó – producer és Badár Sándor humorista a 2840 méteren fekvő Lukla településből indulva több napon keresztül gyalogolva közelítették meg az alaptábort (5344 m), azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a természet szeretetére és annak nagyságára.

Dávid, Szilárd és Edina április 7-én foglalták el az alaptáborukat, ahonnan a hegymászók több mint másfél hónap alatt a Mount Everest déli oldalán három hatékony akklimatizációs kört teljesítettek. A tavaszi szezonban a hegymászók közül az Expedíció kétfős csapata aludt először 7000 méter felett, valamint az utolsó akklimatizációs felmenetel során rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, vagyis 8000 méter magasan éjszakáztak, Dávid ezt a csúcsmászás során megismételte.

Az Expedíció hegymászói május 23-án negyedik alkalommal indultak el felfelé az alaptáborból, ekkor már a csúcs elérése volt a céljuk. Szilárd másnap 6500 méterről, a kettes táborból az éjszaka rátört súlyos gyomorproblémái miatt az életét és az egészségét szem előtt tartva visszavonult 5344 méterre, ezzel Dávid egyedül folytatta a csúcsmászó kört. Az egész szezonra jellemző szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás május 25-én Dávidot a Déli-nyeregben kb. 8000 méteren először várakozásra, az éjszaka folyamán a csúcsmászás során pedig 8115 méteren a rendkívül erős szél megállásra kényszerítette, az élete megóvása érdekében visszaereszkedett a négyes táborba, ahonnan két nap alatt, a Hegyen lévő sátrakkal és felszerelésekkel együtt ért le az alaptáborba. A bázison Szilárdon és Edinán kívül az Expedíció managere, Stefano Favaro és az RTL Klub Fókusz című műsorának két munkatársa várta a fáradt hegymászót.

"Gyönyörű ez a csúcs és végtelenül hálás vagyok, hogy itt lehettem – annyi élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam, mind szakmailag, mind emberileg, hogy bőven van miből táplálkoznom. Mindenkinek köszönöm! Így könnyű lesz folytatni." – nyilatkozta Szilárd az alaptábor elhagyása után.

„Fontos eredmény, hogy szakmailag sokat tanultunk, és mint mászótársak megerősödtünk ebben az expedícióban. Én elég biztos vagyok abban, hogy szeretnék visszatérni a Himalájába, és abban is eléggé biztos vagyok, hogy ezt Szilárddal tenném, csak a hely és az idő tart még az álmodozás fázisban” – mondta Dávid a hazaérkezésük után.

Stefano Favaro szerint: „az Everest Expedíció 2017 összefogást adott és lehetőséget arra, hogy egy ország megismerhesse az expedíciós hegymászást. Partnereink és mi is, mint Faster Promotion elismeréssel tekintünk Dávidra és Szilárdra. Nagyon büszkén fogjuk vállalni, ha lehetőség lesz egy új kihívásra velük, mi mellettünk vagyunk. Egy ország fogott értük össze, egy országot mozgattunk meg, az elmúlt hetek megmutatták, hogy közösen nagy dolgokra lehetünk képesek! Köszönjük.”