Honlapunkról

Szűrés: expedíciók

Itt a magyar nyolcezres expedíciók között lehet keresni. Minden olyan hegymászó vállalkozást, aminek keretében magyar állampolgár 8000 méter feletti csúcs megmászásával próbálkozik "magyar nyolcezres expedíciónak" tekintünk. Ezek között szerepel olyan, ami "önálló expedíció" (tehát több hazai mászó társul és önálló logisztikával próbálkozik egy csúcs megmászásával), olyan, ahol csupán egyetlen hazai mászó csatlakozik egy nemzetközi expedícióhoz, és lesznek hibrid expedíciók is, ahol mondjuk a hegymászó / hegymászók az alaptáboron osztoznak másokkal, de a hegyen önállóan mozognak.

Dátum

Az expedíció kezdete az expedíció indulása (szinte mindig Budapestről), vége pedig a hazaérkezés dátuma.

Szervező szervezet / program

Itt olyan szervezetekre, hegymászó programokra, "csoportosulásokra" (nem feltétlenül jogi személyekre) gondolunk, akik a hazai hegymászás egy hosszabb-rövidebb időszakában több expedíciót szerveztek. Ilyen volt a Magyar Hegymászó Klub, a "Magyarok a világ nyolcezresein" program, a Felfedezők Program vagy e honlap üzemeltetője, az Eseményhorizont is.

A "magánszervezés" ez esetben azt jelenti, hogy a kérdéses expedíció nem program-szerű kereteken belül valósult meg.

"8000-es haláleset" és nem élő személyek

Szomorú de fontos statisztika azoknak a hegymászóknak a leválogatása, akik a magyar "8000-es" expedíciós hegymászás történetének részesei de már nincsenek közöttünk. Figyelem: a két szűrési kritérium nem ugyanazt jelenti. A kiváló Ozsváth Attila 8000-es mászó volt és életét vesztette, de nem 8000-es expedíció során.

A bekerülés kritériuma

  • Az expedíciók adatbázisban azok a magyar expedíciók szerepelnek, amit (részben vagy egészben) magyar állampolgárok kezdeményeztek 8000 méter feletti csúcsra.
  • Ki-kicsoda adatbázisban azok a személyek szerepelnek (magyarok és külföldiek), akik az expedíciók adatbázisban szereplő vállalkozásokban jelentős funkciót töltöttek be. (Pl. hegymászók, alaptábor-vezetők, fotósok voltak.)

Mászóstílusok

Egy csúcs elérését többféle stílusban meg lehet kísérelni. E stílusok gyakran kombinálhatóak. 

Miért csak 8000 méter feletti expedíciókat dokumentálunk?

A válasz egyfelől gyakorlati: ez még egy kezelhető merítés. Másfelől: a 8000 méter feletti csúcsok mászása egy sajátos, különleges tevékenység. A magyar expedíciós hegymászás napjainkban ott tart, hogy hamarosan teljesítheti a Himalája Koronája néven ismert feladatot, azaz magyar expedíciók elérik Földünk valamennyi 8000 méter feletti csúcsát. (Ehhez jelenleg még két csúcsot kell teljesítenie magyar mászóknak.)

Mikor sikeres egy expedíció?

Egy expedíciót akkor nevezünk sikeresnek, ha legalább egy tagja eléri a főcsúcsot (vagy - több célbavett csúcs esetén - valamelyik főcsúcsot). Igen, ehhez hozzá szoktuk tenni, hogy mindenki térjen vissza épségben, a jelen adatbázis szempontjából a "sikeres" szűrő azonban csak ennyit jelent.

Mit nevezünk egy csúcs megmászásának?

Egy csúcs elérésének azt nevezzük, ha a hegymászó az adott hegy főcsúcsáig - tehát elfogadott legmagasabb pontjáig - jut el. Az 1987-es Shisha Pangma expedíció ezért nincs sikeres expedícióként feltüntetve (holott nagyon szép és a hazai expedíciózás szempontjából korszakalkotó eredményt értek el - az un. központi csúcsig jutottak), vagy ezért nem szerepel Barna Dánielnél a Manaszlu megmászása (az előcsúcsig mászott).