Szabó Levente, dr.

Állampolgárság:

magyar

Születési dátum:

1969. 06. 24.

Bemutatás:

Sebész, traumatológus, katonai és katasztrófaorvostan szakorvos, barlangi és speciális mentő, barlangi túravezető. Értékes és odaadó munkát végzett a Miskolci Speciális Mentőcsapat orvosaként, a Miskolci Megyei Kórház traumatológusaként. 2001-ben az Indiai földrengést követően a magyar orvos-csapat tagja, 2003-ban az algériai  földrengést követően a Miskolci Spider Speciális Mentőcsoport orvosaként vett részt a segítségnyújtásban. 2005 januárjában az Indonéziát (is) sújtó szökőár után a magyar orvos-csapat vezetője a sumátrai Banda Aceh-ben. Részt vett  barlangi mentésekben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat és a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesülete orvosaként.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozatban is fáradhatatlan kutatómunkát végzett, többek között az akklimatizáció területén. A Kárpátok, Tátra, Alpok mászásokat követően 2004-ben az Ararát expedíció tagja, 2006-ban  Mount McKinley, majd 2007-ben Dél-Amerika legendás csúcsát, az Aconcaqua-t hódítja meg. Részt vett a 2009-es Magyar Manaslu Expedícióban, ahol május 20-án a csúcstámadás során Levente fáradtság miatt 7300-7400 méterről visszafordult, azonban ereszkedés közben megcsúszott, és a miskolci hegymászó, az expedíció orvosa lezuhant.

 

Jelentősebb mászásai:

 

2004 – Ararat (5100 m); 2006 –  Mount McKinley (6194 m); 2007 – Aconcaqua (6959 m); 2009 – Manaslu (7400 m-ig jut)

Elhunyt:

2009. 05. 20.

Magyar Manaszlu Expedíció 2009

Három csúcstámadó hegymászó (Erőss Zsolt, Barna Dániel, Dr. Szabó Levente) május 19-én hajnali 3 órakor hagyta el a négyes előretolt tábort 7300 méterről. Kitűnő időben, szélcsendben, egyenletesen haladtak. A csapatot elöl Erőss Zsolt vezette, majd őt Barna Dániel, és harmadikként Dr. Szabó Levente követte. Délelőtt 9 óra körül Erőss Zsolt jelezte, hogy még egy jó órányira van a Manaslu 8156 méteres csúcsától, melyet 10 óra 10 perckor el is ért. Az őt követő Barna Dániel rádióján elmondta, hogy jól van, kissé fáradt, lassan megy, de kitartóan halad a csúcs fele. Dr. Szabó Levente azt a jelzést adta, hogy minden rendben, ő is lassan halad a csúcs felé. Erőss Zsolt közben átmászott a keveset látogatott, mintegy 8-10 méterrel magasabb "Rocky Summit"-ra, azaz "Sziklás csúcs"-ra, ami a Manaslu igazi csúcsa. Hosszas várakozás után - mivel társait még nem látta az utolsó bukkanónál - dél körül elindult lefele. Útközben találkozott Barna Dániellell, aki kicsit nagyobb sebességre kapcsolt, és 1 órán belül elérte a Manaslu csúcsát. Zsolt az időközben visszaforduló és éppen pihenő Szabó Leventéig ereszkedett, és együtt pihentek. Az már biztos, hogy Leventének olyan lemaradása volt, hogy esélye sem volt elérni a csúcsot. Ezzel meg is békélt (7800 m körül). Bevárták a csúcsról lefelé tartó Barna Danit, és együtt indultak a 7300 méteren felállított 4-es tábor felé. Közben az időjárás jelentősen változott, köd és hószállingózás kezdődött. A látási viszonyok romlottak. A csapatnak érdekében állt, hogy mielőbb, de biztonságosan elérjék a 4-es tábor sátrat. Meredekebb eljegesedett, és lankásabb, mély havas tereprészek váltogattak egymást. Az ilyenkor szokásos fáradtság nagyobb koncentrációt és odafigyelést követel a hegymászótól. Egy meredekebb, havas szakaszon Szabó Levente lába kicsúszott, és a havon szánkázni kezdett egy meredek letörés irányába, a sátortól mintegy 20 méternyire, és pillanatokon belül eltűnt társai szeme elől. A döbbenet lett úrrá mindenkin, olyan gyorsan és váratlanul történt minden. A köd és az egyre rosszabbodó időjárás, valamint látási viszonyok miatt a további balesetek elkerülése miatt nem volt mód a helyzet felderítésére, mert Levente eltűnési iránya alatt mintegy 500 méteres szakadék és falrész tátongott. Az expedíció vezetőjével, Kollár Lajossal történt rádió-megbeszélés értelmében Zsolt és Dani a négyes táborban töltik az éjszakát, hogy a reggeli szokásos néhány órás tiszta jó időben felmérjék a helyzetet, és Levente felkutatására induljanak. Másnap reggel ez meg is történt, és Dr. Szabó Levente holttestére 6800 méteres magasságban találtak rá. Fejsérülései azonnali halálhoz vezettek. Mintegy 500 métert zuhant illetve csúszott, közbenső ütközésekkel. Dani és Zsolt hegymászóhoz méltóan ezen a helyen temették el, a hóban. Forrás: http://www.webbeteg.hu/beteg_klub/lista/egyeb/blog/87

8000-es expedíció:

Név Indulás
Magyar Manaszlu Expedíció 2009 2009. 04. 14.

Megmászott 8000-esek:

Csúcs Dátum Expedíció
  • E Eseményhorizont expedíció
  • Aktuális expedíció