Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Napló
2007. 06. 16.

Hivatalos ügyek Islamabadban

Repülőtéri megérkezésünkor már vártak barátaink, Ali Shujard és Gulam Muhammad a Karakorum Magic Mountain iroda emberei. Kellő üdvözlés után felpakoltunk egy teherautóra és irány Islamabad belvárosa, beköltöztünk egy szerény szállodába a magunkkal hozott csomagokkal együtt.

Nekiláttunk az ilyenkor szokásos hivatalos dolgok intézéséhez: A már előre kifizetett csúcsengedély és útvonal engedélyek átvétele. Ez errefelé szinte ünnepélyes körülmények között zajlik – meg kell jelenni a hatóságok előtt, sűrűn bólogatni, mosolyogni és minden intelmet megfogadni. Tudtuk es tapasztaltuk idaig! De láss csodát, megváltoztatták! Előnyünkre, előnyükre!


A kép a Pakisztáni Alpin Klub központjában készült, az expedíció csúcsengedélyének és mászásiengedélyének átvételekor. Balról jobbra a harmadik ember Hamad kapitány, az expedíciót kísérő összekötőtiszt, majd az alpin klub alelnöke, titkára, Mécs László és Kollár Lajos.

Az új rendszer szerint, már nem a Turisztikai Minisztériumban kell jelentkeznie a Karakorum expedicióknak, (pusztán aktákat tologató hivatalnokok) hanem a Pakisztáni Alpin Klub irodájában, hegymászó és hegymászással foglalkozó szakemberek elött! A korábbi briefing-ekhez képest ez élmeny volt.

Pakisztánban nem lehet őrizetlenül csatangolni a hegyekben, ahol viharokkal és gerillákkal is össze lehet futni. Megkaptuk az összekötőtisztünket, aki hivatalosan vigyáz ránk, de ugyanannyira szemmel is tartja minket, például azért, hogy ne keveredjünk túl közel a katonai létesítményekhez. Remélem jól kijövünk majd.

Bevásároltuk a hiányzó homikat, (generátor, akkumulátor, stb,.) élelmiszereket, csak a magyarorszégról elküldött expediciós felszerelésekhez nem jutottunk még hozzá! Tulajdonképpen csak erre várunk. Ennek már 10-én meg kellett volna érkeznie, utoljára holnap reggelre ígérték! Remélem megjön és indulhatunk a Himalája felé!

A további útvonal a következő: Islamabadból Chilas-ba megyünk, ott megalszunk é tovább folytatjuk az utat az Indus folyó völgyében a hegyoldalba vágott, sok évszázados selyemúton a híres Karakorum Highway-n kersztül, egészen Skardu-ig, Baltistan fővárosáig! Ez egy 700 km hosszú, úttalan-utas, izgalmas, helyenként unalmas, zötykölődős, 3 napos autóbusz utazás lesz!

Kollár Lajos

forrás: www.himalajaexpedicio.hu

Szponzorok