Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Napló
2007. 06. 20.

Helyzetjelentés Scarduból

19-én éjszaka érkeztünk a 2100 méteren fekvő Skarduba. Másnap bevásároltuk a még hiányzó felszereléseket, fix kötelek élelmiszerek stb.

Egy kicsit zűrös az élet, de holnaptól minden rendben kell legyen, rátérünk az expedició rendeltetésszerü használatára, ami annyit jelent, hogy elindulunk az alaptábor felé az alábbi módon és részletekben:

A felszerelések kiporciózása 25 kg-os egységcsomagokba. Ugyanis egy teherhordó csak ennyi súlyt visz el! Vigyázni kel, hogy kevesebb se legyen, mert esetleg túl gyorsan fickándozik a fölmenetben, vagy összevesznek a könnyebb csomagon! Nem árt a pontos mérleg!

21-én azaz holnap reggel dzsipekre pakolunk és kalandos útleszakadásokon, hórukkozásokon és alámosott reményeken keresztül megérkezunk a 3100 m-en levő Askoleba! Ott gyülekeznek a teherhordók, négyszer ötszor annyian, mint ahányra szükség lenne! A szirdar (a teherhordok vezetője, aki már itt van velünk) segítségével kiosztjuk a málhákat, ami nem szokott simán bonyolódni és elindul a nagy gyalog- karaván, 7 napon keresztül, végig a Baltoro gleccseren, 100 km hosszon! Előzetes számítások szerint az expedíciónak 120-130 teherhordóra van szüksége, az emberek egy része az élelmiszerekkel már úton van!

A stációk sorrendje: Askole, Yola, Payou, Urdokas, Goro, Sharin, és június 27-én a Gasherbrum alaptáborba kell érkeznünk! Az elnevezések, Askolen kívül, nem települések, hanem táborozási lehetőséget nyújtó helyek!

Az út során egy kis előakklimatizációra is szert teszünk, mert az alaptabor 5200 méteren van! Rendkívül vadregényes, lenyűgöző látvanyt nyújtó vidék! A Trango tornyok a Csogolisa a Konkordia térség és a Baltoro \"nyolcezresei\" , a K2, Broad Peak, Gasherbrum I. es II. sorban itt magasodnak!

forrás: www.himalajaexpedicio.hu

Szponzorok