Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Napló
2007. 07. 06.

Rohamléptekben épül a táborlánc

Pénteken reggel a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció nyolc hegymászója elindult a 8068 méter magas Gasherbrum I. 1-es táborába, és délutánra elérték az 5920 méter magasságban néhány napja felállított sátrakat. Ha az időjárás engedi, szombaton néhányan tovább indulnak 6400 méterre, hogy felállítsák a 2-es tábort – mondta el műholdas telefonon Kollár Lajos, az expedíció vezetője.

Ezzel megkezdődött a hegy ostromának második szakasza, amelynek során a magyarok kedvező időjárás esetén vasárnap felállítják a 2-es tábort (6400-6500 méter), és a legfittebbek az úgynevezett Japán folyosón át további 700 méteres szintkülönbség legyőzésével szeretnék létrehozni 7200 méteren a 3-as tábort.

Ha ez sikerül, akkor a jövő hét végén, illetve az azt követő hét elején megkezdődhet a csúcstámadás.

A csapattagok jól vannak, csak az élelmiszerkészletek fogyatkoznak vészesen. Ennek oka, hogy a Broad Peak első megmászásának 50. évfordulója miatt sok hegymászó tartózkodik a térségben, kevés a teherhordó, a magyar expedíció így kapta meg utólag az egyébként útnak indított jelentős mennyiségű élelmiszert. Kollár Lajos levelet küldött Skarduba, a Karakurum Magic nevű társaság illetékesének, amelyben megrendelte a szükséges mennyiségű táplálékot, ami már kitart a következő másfél hónapban.

Az alaptáborban maradt Kollár Lajos, Vörös László és Csíkos József pénteken az vizsgálta, hogy a Gasherbrum I. első megmászásának útvonalán, az Abruzzi-gleccser felőli oldalon milyenek az időjárási és a terepviszonyok, adott esetben ez is szóba jöhet majd a csúcstámadás tervezésénél.

A Gasherbrum I.-en a magyarokkal együtt jelenleg két expedíció próbálkozik.

A Gasherbrum I. megmászása után a magyarok átvonulnak az egynapi járásra lévő, 8611 méteres K2-höz, amely a világ második legmagasabb de, legfélelmetesebb csúcsa, amelyet a bő egy hónap múlva szeretnének meghódítani.

Szponzorok