Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Napló
2007. 07. 10.

Hózuhatag után szikrázó napsütés

Gyökeresen megváltozott az időjárás a Karakorum-Himalája nyolcezres csúcsainak térségében. A K2-Gasherbrum I. Expedíció vezetője, Kollár Lajos műholdas telefonon elmondta, hogy napsütéses, ideális hegymászóidő uralkodik arrafelé.

Hajnalban Vörös László és Csíkos József elindult a Gasherbrum-gleccseren felfelé, hogy akklimatizálódjon az 5900 méteres magasságban létrehozott 1-es táborban, az ő helyzetértékelésüktől függ, hogy szerda hajnalban elindul-e a többi magyar is felfelé. Az 1-es és a 6400 méteren lévő 2-es tábor sátrait teljesen befedte a hó, hiszen az utóbbi két napon hatalmas mennyiségű csapadék hullott le a Gasherbrum I-en.

Ha az időjárás továbbra is kegyes lesz az alpinistákhoz, akkor a napokban felállíthatják a 3-as tábort, ahonnan a közvetlen csúcstámadást elő lehet készíteni, ehhez nem jönne rosszul egy kis olvadás, mert a mély hó megnehezíti a mászást.
A csapat hétfőn este Mécs László 34. születésnapját ünnepelte az alaptáborban.

\"Buliztunk, viszkiztünk, nagyon jó volt a hangulat - avatott be a részletekbe Kollár Lajos. - Mécs Lacit most már lassan hagyományosan a Karakorumban köszöntjük föl, két éve a Broad Peak alaptáborában ittunk áldomást.\"

Az expedíció élelmezési nehézségei is nemsokára megoldódnak, mivel Skarduból elindult az az élelmiszer-szállítmány, amelyet néhány napja rendeltek meg e-mailen a Karakurum Magic nevű alpinlogisztikai cégtől.

Szponzorok