Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Napló
2007. 07. 18.

A magyar expedíció csúcstámadásra készül pénteken a Hidden Peaken

Megfelelő körülmények esetén csütörtökön vagy pénteken megkísérelheti a csúcstámadás a Hidden Peaken a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció néhány hegymászója – tájékoztatta a Nemzeti Sportot műholdas telefonon Kollár Lajos „csapatfőnök”. Jó hír, hogy kedden este hét teherhordó jelentős mennyiségű ételt hozott az alaptáborba, így jó időre megoldódtak a csoport a élelmiszer-ellátási gondjai.

A 3-as tábor felállítása után másnap csúcstámadást hajthatnak végre a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció legjobb erőben lévő alpinistái.

Az igen változékony, kiszámíthatatlan időjárás miatt döntöttek úgy a hegymászók, hogy a normál menetrendhez képest átírják a forgatókönyvet.

„Zsolttal (Erőss Zsolt technikai vezető) abban állapodtunk meg, hogy muszáj megpróbálnunk, mert az időjárási kilátások nem jók” – nyilatkozta Kollár Lajos, az expedíció vezetője a Nemzeti Sportnak az alaptáborból.

„A forgatókönyv az, hogy a legjobb erőben lévő csapattagok létrehozzák a 3-as tábort 7200 méteres magasságban, majd ott töltik az éjszakát, és másnap megkísérlik a feljutást a csúcsra.”

Kollár Lajos szerint mivel nem tudhatják, meddig engedi őket dolgozi az időjárás, nincs arra idő, hogy a 3-as tábor felállítása után az egész csapat visszatérjen az alaptáborba pihenni, és a következő fázisban indítson csúcstámadást.

Erőss Zsolt foggyulladása pillanatnyilag rendbe jött, az antibiotikumos kezelésnek köszönhetően az expedíció legjobb alpinistája, a Mount Everest első magyar meghódítója jól van.

Ha pénteken valóban sor kerülhet a csúcstámadásra, akkor Erőss mellett Mécs Lászlónak, Tarjányi Istvánnak és Csollány Katalinnak lehet esélye a feljutásra.

Mint azt megírtuk, a múlt héten egy kínai-pakisztáni csapat már sikerrel járt a Gasherbrum I-en, ők azonban számos magashegyi teherhordót és serpát alkalmaztak.

Igen gazdag expedícióról van szó, ami abból is kiderült, hogy a Kollár Lajossal folytatott beszélgetésünk időpontjában egy bérelt helikopter harmadszor szállt le a G-I alaptáborában, hogy visszaröpítse Skarduba az expedíció tagjait. Szóval, ők egészen más feltételek mellett ostromolták meg a hegyet, mint a mindenféle külső segítség igénybe vétele nélkül kísérletező magyarok.

Ami a mieinket illeti, a csapat rendkívül elszánt. Ez kiderült Kollár Lajos szavaiból is, aki kérdésünkre így fogalmazott:

„Addig innen el nem megyünk, amíg nem hajtjuk végre a csúcstámadást. Időnk van, hiszen a repülőjegyünk augusztus 27-re szól, és ha feljutunk a Hidden Peak csúcsára, utána további két-három hét elég lesz a K2-re, már amennyiben kifogunk majd egy három-négynapos időjárási ablakot.”

A K2-nél egyébként hosszú hetek óta több expedíció is dolgozik, de – főként az intenzív havazás, a nagy szél és egyéb nehezítő körülmények miatt – eddig még senki nem jutott fel a 8611 méter magas „kegyetlen hegy” tetejére.

Szponzorok