Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Napló
2007. 07. 20.

Mécs László elérte a hegy csúcsát

Sikeres csúcstámadást hajtott végre Mécs László a Karakorum-Himalájában fekvő Hidden Peak nevű hegyen: a 34 esztendős budapesti sportember magyar idő szerint pénteken 8 óra 30 perckor egyedül ért föl a 8068 méter magas csúcsra. Kollár Lajos, a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció vezetője röviddel ez után, műholdas telefonon tájékoztatta a Nemzeti Sportot.
Mécs Lászlóé a dicsőség! Alpinista-pályafutása eddigi legnagyobb bravúrját végrehajtva egyedül mászott fel a 8068 méter magas Gasherbrum I. (más néven Hidden Peak vagy K5) csúcsára.

Miután Kollár Lajos, a 11 tagú expedíció csapatfőnöke magyar idő szerint hajnalban arról informálta a budapesti sajtóirodát, hogy a 3-as táborból csúcstámadásra induló csoport 7500 méteren viharba került, ezért visszafordult, reggel 8:40-kor ismét megcsörrent a telefon.

„Minden korábbi hírrel ellentétben arról számolhatok be – kezdte Kollár Lajos –, hogy Mécs László pakisztáni idő szerint 11:30-kor elérte a Gasherbrum I. csúcsát.”

„Én magam is megdöbbentem, miután az előbb bejelentkezett rádión – folytatta a „csapatfőnök”. – A csapat többi tagja a vihar miatt valóban visszafordult, Laci azonban a saját felelősségére úgy döntött, hogy vár. Várt egy kicsit, a szél enyhült, ő pedig elindult egyedül.”

„Rádión arról számolt be, hogy a csúcs felhőben van, erős a szél, de megkezdte már a leereszkedést. Erőss Zsolt, a technikai vezetőnk beevárja őt a 7200 méteres magasságban elhelyezett hámas táborban, míg a többiek már lefelé haladnak a 2-es tábor felé.”

Kollár még hozzátette: az alaptáborba várhatóan szombaton térnek majd vissza a mászók. Hozzátette: még tíz napot maradnak a hegynél, mert szeretnék, ha a többiek is kapnának még egy lehetőséget arra, hogy feljussanak a csúcsra.

A magyarok azért utaztak júniusban a Karakorum-Himalájába, hogy megmásszák a Hidden Peaket, utána pedig a világ legfélelmetesebb – és második legmagasabb – csúcsát, a 8611 méteres K2-t.

A pakisztáni fővárosba, Iszlamabadba augusztus 27-re kell visszaérkezniük, így két-három hetük marad majd a K2 ostromára.

Szponzorok