Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Napló
2007. 07. 26.

Rossz időben indultak fel a magyarok

A hét végén újabb csúcstámadás várható a Gasherbrum I-en. Bár az idő a legkevésbé sem tekinthető ideálisnak, a magyarok újra elkezdtek araszolni felfelé, hogy ha a meteorológiai helyzet kedvezőbbre fordul, azonnal rohamra indulhassanak.

\"Úgy tűnik, régen látott rossz idő uralkodik idefent. A Pártai Lucia és csapatának időjárás előrejelzéseit tanulmányozása után csütörtökön a torkát fájlaló Csíkos József, a Gasherbrum I-en már járt Mécs László és jómagam kivételével mindenki megindul felfelé. A tervek szerint legkésőbb 28-án délig el kell érniük a 3-as tábort, hogy ha úgy alakul, másnap már támadhassák a csúcsot. Az elmúlt napokban majdnem fél méter hó esett, és a havazás még két napig folytatódni fog. Meg kell vizsgálnunk a hóviszonyokat, a lavinaveszélyt.
A rossz idő miatt egyébként az expedíciók sorban jönnek lefelé. Mi pedig már előkészítjük az átköltözést a K2-es alaptáborba, ahova a jövő hét közepén nekünk is meg kell érkeznünk. Aránytalan kockázatot nem vállalunk, ha az időjárási és hóviszonyok kedvezőtlenek lesznek, a csúcsmászók lejönnek, és átvonulunk a K2-es alaptáborába\" - tájékoztatott műholdas telefonon Kollár Lajos expedícióvezető.

Szponzorok