Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Napló
2007. 07. 28.

Ma éjjel lesz az utolsó támadás a Gasherbrum I-en

Vasárnapra virradóra újabb magyar próbálkozás lesz a 8068 méteres Gasherbrum I-en, angol nevén a Hidden Peak-en. A tervezettnél egy nappal előrébb hozott csúcstámadás oka a váratlanul ragyogóra fordult időjárás.

„A többiek felmentek a 7100 méteren fekvő 3-as alaptáborba. Pakisztáni idő szerint éjfélkor indulnak a csúcsra azok, akik megfelelő állapotban érzik magukat a támadásra” – tájékoztatta a Nemzeti Sportot műholdas telefonon Kollár Lajos expedícióvezető.

„Csíkos József és én a többiek elé megyünk az 1-es táborba, segíteni a bontásban. A GasherbrumI-en már járt Mécs László lent marad az alaptáborban, ő tartja a kapcsolatot a külvilággal” – mondta Kollár Lajos, aki szerint mintegy 8-10 óra alatt küzdhetik le a magyarok a 3-as tábor és a csúcs között lévő, mintegy ezer méteres szintkülönbséget. A fő problémát várhatóan a többnapos csapadék miatt összegyűlt rengeteg hó jelentheti.

A Gasherbrum I-től ezzel az akcióval elbúcsúznak honfitársaink, hiszen augusztus 1-én megérkeznek a teherhordók az alaptáborba, ahonnan másnap reggel megindul a karaván a 8611 méteres K2 felé.

Mivel az akklimatizáció a Gasherbrum I-en már megtörtént, a világ második legmagasabb csúcsának meghódítására két hetük lesz a magyaroknak, a veszélyes hegyen szintén az időjárási helyzet lesz a legfontosabb tényező.

Szponzorok