Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Napló
2007. 08. 06.

Az időjárás egyelőre vigasztalatlan - a magyarok a K2-es alaptáborban várakoznak

A K2-Gasherbrum I. expedíció azután, hogy közülük heten feljutottak a Gasherbrum I-re (8068 m), múlt pénteken megérkeztek a 8611 méteres K2 alaptáborába. Kollár Lajos expedícióvezető műholdas telefonon arról számolt be, hogy az időjárás nem kedvez hegymászásnak.

Ebben a szezonban eddig csupán egyetlen kedvező időjárási ablak (csúcstámadásra alkalmas többnapos időszak) volt a K2-n, akkor 18 hegymászónak sikerült feljutnia a világ második legmagasabb, egyben legnehezebben legyőzhető csúcsára, ebből 16 oxigénpalackkal.

Az alaptáborban lévő csoport időközben nyolctagúra fogyatkozott, mert – Csizmadia Péter elindult hazafelé, Vörös László és Csíkos József pedig hétfőn reggel elindult a K2-től néhány kilométerre lévő Broad Peakre, az ő céljuk a 8047 méteres csúcs ünnepi megmászása (a Broad Peaket 50 évvel ezelőtt hódították meg először).

Sajnos a kommunikációt meglehetősen megnehezíti, hogy tönkrement az áramfejlesztő berendezés. Szerencsére a hegyen a jó időre várakozó külföldi expedíciók közül több is felajánlotta a segítségét.

Egy nagy létszámú orosz csapat a rossz idő ellenére fent tartózkodik a K2 nyugati falán, és 8000 méteres magasságig már kihelyezték a köteleket, és feltett szándékuk, hogy a veszélyes meteorológiai helyzetben sem adják fel, és felmennek a csúcsra.

Szponzorok