Kép

Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció 2007

Napló
2007. 08. 10.

A veszélyes K2-kaland helyett csúcstámadás a Broad Peak-en!

A magyar K2-Gasherbrum I. és a Fabrizio Zangrilli-féle amerikai expedíció szerdán este döntött: nem vágnak neki a Baszk-útnak a 8611 méter magas K2-n, mert a jelenlegi időjárási körülmények között a hegymászókra leselkedő veszély túlságosan nagy a „kegyetlen hegyen”. Ugyanakkor hét magyar alpinista átvonult a szomszédos Broad Peakre, és ott kísérel meg csúcstámadást.

Kollár Lajos expedícióvezető műholdas telefonon arról számolt be, hogy a Pártai Lucia és csapata által itthonról küldött, óránkéni lebontású előrejelzés alapján úgy döntöttek, hogy a csúcstámadás a K2-n irreális vállalkozás lenne, mert továbbra is szórványosan havazik, és erősen fúj a szél odafönt, nagy a lavinaveszély.

A közeli, 8047 méteres Broad Peak-en azonban kedvezőbbé vált a helyzet, így Vörös László, Csíkos József, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita, Csollány Katalin és Juhász Bálint nekindult és péntek délutánra elérte a 7200 méteren lévő 3-as tábort. A tervek szerint péntekről szombatra virradó éjjel csúcstámadást kísérelnek meg.
Magyarországról eddig Mécs László és Ács Zoltán mászta meg a Broad Peaket 2000-ben.

A K2-nél csak az állítólag egymillió dolláros költségvetésű, hatalmas orosz expedíció harcol a heggyel és az elemekkel. A Nyugati falon küzdő alpinisták közül Alekszej Bolotov, Gennagyij Kirijevszkij és Nyikolaj Totmjanyin szerdán elhagyta az 5-ös tábort, és tovább halad a csúcs felé. Oxigénpalack nincs náluk, előrejutásukat erős szél és havazás nehezíti.

Szponzorok